PiaKuparinen Suomalainen hyvinvointi on SUOMALAISEN oikeus!

Sikamaista someraivoa

  • Sika on luonnostaan seurallinen, touhukas ja siisti eläin. (Ruokatieto.fi)
    Sika on luonnostaan seurallinen, touhukas ja siisti eläin. (Ruokatieto.fi)

Tällä viikolla sosiaalisessa mediassa lähti nopeasti leviämään forssalaisen naisen facebook-päivitys. Siinä kerrottiin hänen todistaneen julmaa sikojen kohtelua HKScanin tuotantolaitoksen aidan takaa. Sittemmin päivitys on poistettu ja tapauksen kuvaus on osoittautunut kyseenalaiseksi. HKScan julkaisi oman vastineensa sekä videon tilanteesta ja perjantaina poliisi ilmoitti aloittavansa asiasta esiselvityksen. Lopullinen selvyys asiasta siis saadaan myöhemmin, sitä on turha käydä tässä sen enempää ruotimaan.

 

Median puolella päivitys sai näkyvyyttä ja useampi tiedotusväline (Yle,Iltalehti) julkaisi asiasta uutisen. Koska yrityksen viestintä toimi nopeasti ja alkuperäisessä tarinassa oli selviä aukkoja, myös vastine sai tällä kertaa hyvin näkyvyyttä. Tämä on hyvä asia, sillä monesti käy niin että tällaisia “someraivo nousi”- tyyppisiä juttuja, ei korjata totuutta vastaaviksi kun asiasta uutta tietoa tulee.

 

Erityisen hyvin julkisuutta ovat saaneet lähes jokaisen joulun alla esiin nousevat tuotantoeläimiin kohdistuvat epäkohdat, usein pohjautuen anonyymiin nettilähteeseen tai eläinaktivistien julkaisemiin videoihin. Näissä vastuullisen median tulisi olla varovainen, sillä ne leimaavat koko toimialaa ja vaikuttavat tuotantoketjussa mukana oleviin tuottajista työntekijöihin. Toinenkin näkökulma asiaan nimittäin löytyy.

 

Tiedän kokemuksesta, että HKScan ja muut liha-alan toimijat Suomessa ovat erittäin tarkan  valvonnan alla eläinten kohtelun suhteen. Väkivalta eläimiä kohtaan on ehdottomasti kielletty ja kameravalvonta on käytössä siellä missä sikoja autosta ulos ohjataan. Lisäksi tarkastuseläinlääkärit valvovat toimintaa läpi koko tuotantoketjun.

 

Itselleni eläinten hyvinvointi on erittäin tärkeää, olipa kyseessä lemmikit, tuotantoeläimet tai luonnossa vapaana elävät eläimet. Silti katson että suomalainen lihateollisuus ja elintarviketuotanto yleensäkin on aina parempi ja eettisempi vaihtoehto kuin muualta tuotu. Alalla toimivat yritykset ja tuottajat eivät pärjää elleivät huolehdi tuotantoeläinten asiallisesta kohtelusta. Lisäksi lähiruoka on ympäristöystävällistä kun pitkät kuljetusmatkat on minimoitu ja huoltovarmuus säilyy tuotannon pysyessä kotimaassa.

 

Toivottavasti tämä tapaus jää kinkkusesongin ainoaksi somekohuksi. Ainakin sellaiseksi, mihin uutisvälineet lähtevät vajavaisin tiedoin mukaan ihmisten mielipidettä lietsomaan. Maatalousyrittäjillä ja elintarvikeyrityksillä riittää kyllä haasteita muutenkin riittämiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Onneksi en syö sikaa. Muutenkin lihaa syön melko maltillisesti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ongelma oli uutisoinnin mukaan se että siat olivat kiljuneet. Ehkä eläimistä vieraantuneet eläintensuojelijat eivät tiedä että sika kiljuu.

Seuraavaksi on vuorossa kotipihojen haukkuvat koirat. Niitä varmasti kidutetaan. Koskapa haukkuvat.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Siat kiljuvat yleensä kun ovat hädissään, paniikissa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Silloinkin, mutta kiljuminen ei todista mistään hädästä. Ne kiljuvat ruokaa saadessaankin. Ja sialla on sellainen luonne, että kun se haluaa jurottaa paikoillaan ja kun sitä yrittää saada liikkeelle se kiljuu mieltä osoittaakseen.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Varsinainen esitetty ongelma oli kai, että sikoja olisi mätkitty. Hyvä, jos asia selvitetään. Muutenhan siat kiljuvat ja koirat haukkuvat ihan luonnostaankin. Jopa villisiat: https://www.youtube.com/watch?v=zZrvRcLQTJE

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Villisiat ainakin näyttävät kiljuvan, kun haluavat ruokaa. Ehkä myös kova nälkä aiheuttaa hädän ja paniikin?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Juutalaiset uskovat että sika saastunut eläin. Uskon juutalaisiin.

Toimituksen poiminnat