PiaKuparinen Suomalainen hyvinvointi on SUOMALAISEN oikeus!

Kuka järkyttyisi sotaveteraanien puolesta?

Sotiemme veteraanien määrä on laskemassa alle kymmenen tuhannen ja heidän keski-ikänsä lähestyy 95-vuotta. Luulisi, että viimeistään nyt valtiovalta löytäisi resursseja tehdä näiden todellisten kunniakansalaisten viimeisistä vuosista kaikin tavoin niin turvattuja ja hyviä kuin mahdollista. Tämänsuuntaisia esityksiä hallituksen suunnasta ei kuitenkaan kuulu.

 

On hyvä, että perussuomalaisten Arja Juvosen myötävaikutuksella saatiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielinen lakialoite aikaiseksi sotainvalidien laitoshoidon haitta-asterajan alentamiseksi. Toivottavasti hallitus tulee olemaan edes tälle pienelle myönnytykselle myötämielinen, vaikka paljon suurempiinkin satsauksiin olisi aihetta. Sotaveteraanien- ja invalidien asiat eivät kuitenkaan vaikuta olevan hallituksen ministereille tärkeyslistalla kärjessä- todella tärkeisiin asioihin kyllä reagoidaan.

 

Viimeksi näin kävi, kun kuluneella viikolla julkaistiin EU:n perusoikeusviraston selvitys, missä tummaihoisilta oli kyselemällä selvitetty ovatko he kokeneet rasistista häirintää. Kun koko EU:n alueella tulos oli noin kolmannes, oli se Suomessa sokeeravasti 63 prosenttia. Suomi on siis Euroopan rasistisin maa. Tässä mennään kyllä yksittäisen kyselytutkimuksen perusteella aika pitkälle meneviin johtopäätöksiin, mutta olkoon sitten niin.

 

Sillä kun eduskunnan kyselytunnilla asia otettiin esiin ja tulosta pidettiin järkyttävänä, olivat ministerit heti valmiina toimeen. Sisäministeri piti tulosta hurjana, vakavana viestinä koko yhteiskunnalle ja selvitysryhmä laitettiin pystyyn ennätysaikataulussa. Myös opetus- ja kulttuuriministeri näkee tuloksen sietämättömänä ja toimintaohjelma asian parantamiseksi on jo käynnissä. Toimeen siis voidaan ryhtyä lyhyelläkin aikataululla.

 

Kun asiat ovat tärkeitä ovat sanatkin isoja: järkyttävä, hurja, vakava, sietämätön. Tutkimalla sotiemme veteraanien saamaa kohtelua vuosien varrella, olisi voinut useaan otteeseen näitä sanoja käyttää. Vielä on mahdollisuus osoittaa viimeisille jäljellä oleville veteraaneille sitä arvostusta, minkä he ansaitsevat. Taloudellista resurssia saadaan tarvittaessa siirrettyä maahanmuutosta, kun jätetään vaikka vuodeksi tuomatta väkeä tänne kokemaan rasismia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Tai kuka järkyttyisi yleensäkään esimerkiksi vanhustenhoidon tilasta vanhainkodeissa ?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Tai kuka järkyttyisi rikosten uhreista... Ei ainakaan vasemmistoliitto.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oletko useinkin käynyt vanhainkodissa?

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

olen keskustellut siellä töissä olevien hoitajien kanssa. he ovat jaksamisen äärirajoilla kun resurssit pudotettu liki nolliin ja vanhukset kärsivät.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vuosikymmenien aikana olen lahjoittanut Sotainvalidiliiton keräyksiin satasia. Tuntuu jotenkin väärältä kun varusmiehet keräävät vieläkin rahaa vaikka aikaisemmin on kerätty jo miljoonia ja liitolla on valtava omaisuus. Eikö olisi oikein että jo kerättyä omaisuutta alettaisiin realisoimaan varsinaista tarkoitusta varten?

Jos nyt valtiokin avustaa veteraaneja niin kenelle jää kerätyt rahat ja kiinteistöt?

Tässähän olis perussuomalaisille oiva kohde.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tietääkö blogisti tai Leo Mirala, mihin miljoonat menevät kun viimeinenkin sotaveteraani on laskettu hautaan?
Voitte todella järkyttyä vastauksesta.

Kaverini faija oli molemissa sodissa alusta loppuun. Kun hän kuoli, anoi työtön kaverini avustusta Sotainvaliidiliitolta hautauskustnuksiin. Ei saanut.
Kaverini vannoi, ettei anna penniäkään enään mokomalle yhdistykselle (jonka varat on päätetty laittaa humanistiseen työhön kun sotasankarimme ovat kaikki kuolleet).

Miksi näin?
No, esim. Afrikan hätä on pohjaton, joten virat liitossa säilyvät. Eikö olekin näpsäkkä veto?

Itse en anna rahaa kuin Pelastusarmeijalle. Tiedän liian paljon avustustoiminta-hymistelystä.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Sen sijaan järjestöt, jotka ovat veteraanien itse perustamia, jatkavat toimintaansa viimeisenkin sodassa palvelleen menehdyttyä. Avustustoimintaa suunnataan uusille sukupolville ja uudenlaisiin tarkoituksiin.

Ylen haastatteleman Lotta Svärd -säätiön hallituksen puheenjohtajan, Pirjo Björkin mukaan säätiö saattaa alkaa tukea esimerkiksi erilaisissa kriiseissä, kuten luonnonkatastrofeissa mukana olevia henkilöitä."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000618039.html

P.S. Jossakin muussa lehdesä oli kerrottu selvemmin mitä tarkoitetaan viimeisellä lauseella.

Henry

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus Vastaus kommenttiin #16

Eikös sotaveteraaniliiton tiedottajakin Ariela Säkkinen ole monikulttuurisuuden asialla.

Eli mahtaakohan tosiaan itse varsinaiseen tarkoitukseen herua rahaa kun koko organisaatio on läpimätä...

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Leo Mirala puhuu aivan asiaa; toisaalta, hän kohdallaan ei olekkaan eduskuntavaaliehdokkaan painolastia.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

>2
Olisiko sotaorpojen vuoro?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Suomi on hoitanut asian häpeällisen huonosti, mutta sotien jälkeen on joka vuosi kerätty isot rahat veteraanjärjestöille, joiden kassat pullistelevat edelleen keräysrahoja.

Nyt on käsillä viimeiset hetket alkaa purkaa tätä varallisuutta vielä elossa olevien veteraanien hyväksi, mutta näyttää siltä, että järjestöjen johdossa olevilla tahoilla on varoille muita suunnitelmia.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Tummaihoiset ja sotiemme veteraanit, päästiin taas persuagendaan.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Missä tummaihoiset on mainittu? Eivätkö sotaveteraanien asiat koske koko kansaa?

Ehdotan, että pidät turpasi kiinni, jos sinulla ei ole asiallista kommentoitavaa.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Et näköjään lukenut blogia, tummaihoiset oli mainittu. Enkä pidä turpaani kiinni, olen sotaveteraanin (mm. Kollaa) poika ja vapaa puhumaan mitä vaan. Vaikka ääliöt muka isänmaalliset pikkupojat huutelee.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Viimeksi näin kävi, kun kuluneella viikolla julkaistiin EU:n perusoikeusviraston selvitys, missä tummaihoisilta oli kyselemällä selvitetty ovatko he kokeneet rasistista häirintää. Kun koko EU:n aluee.... (lainaus avauksesta.)
Niin, no, saattoihan osa heistä eräänlaisia sotaveteraaneja ollakkin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Veteraaneista alettiin puhua ääneen vasta Martti Ahtisaaaren kaudella. Tarja Halonen sai allergisia oireita ja finnejä vereraanien läsnäolosta.

Risto Salonen

Anteeksi nyt. Kunnassamme jää rahaa ylikin, läheinen sotaveteraani saa kaikki palvelut, jotka pyytää.
Itse olen lahjoittanut ja aikoinaan varusmiehenä myös kerännyt rahaa.
Kaikki kunnioitus vihdoinkin.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Kirjoituksen otsikko kuvaa erinomaisen hyvin yksipuolista asennetta suhtautumisesta sodan uhreihin ja sodasta kärsimään joutuneisiin. Esimerkiksi sotalesket unohdettiin lähes täysin, ainakin jos katselee medioitten otsakkeiden määrää sotaveteraaneihin verrattuna. Sotalesket kuitenkin kantoivat murheen lisäksi vastuun perheestä ja talon hoidosta. Muutaman hehtaarin suonsyrjä tila, lehmä , sika, kaksi lammasta ja kolme pientä lasta ei heti sodan jälkeen kovin hyvältä yhdistelmältä tunnu. Näiden sotaleskien ongelmia ja yhteiskunnan ’velkaa’ heille en ole nähnyt hehkutettavan.

Itsenäisyyspäivänä käyn sytyttämässä kynttilän invalidiäitini haudalle.

Sotaorpo

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Esimerkkejä on muitankin. Lottia hehkutetaan, mutta unohdetaan mm. työvelvolliset rintamanaiset.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Sotaveteraaneille ja -invalideille kerätään edelleen varoja julkisia tukia saneisiin liittoihin. Samaan aikaan Aseveliliiton perillinen, Kaatuneiden muistosäätiö on jo kasvattanut omaisuuttaan. Syyksi se sanoo, että tukemisessa ollaan jo myöhässä, veteraanipolvi ei enää tarvitse enempää apua.

Ahti Sirkiä:
"Todellisuushan on se, että kun näitten tarpeessa olevien määrä koko ajan pienenee. Ja kun me annetaan esimerkiksi semmosta kun pika-avustusta, et jos joku tarvitsee uudet silmälasit, niin kahdessa päivässä meiltä lähtee rahat siihen. Niin viime vuonnakaan kaikkea sitä, mitä me oltiin varattu, niin ei tullut niitä pyyntöjä. On vaikee niinkun ruveta työntämään sitä rahaa vaan sinne kentälle, jos ei sille oo tarvitsijoita.""

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/06/03/viimeisen...

Ei eduskunnan tarvitse näitä yksin setviä, mielestäni liikkeelle pitäisi ensin laitaa rikospoliisi.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ok,blogissa on asiaa, mutta jos on eduskuntaehdokkaana, kannattaisi sen verran perehtyä asiaan, että pystyisi antamaan joitakin ratkaisuehotuksia.
__________________________

Esim. tässä artikkelissa tulee selkeästi esiin kusetus:

https://www.studio55.fi/vapaalla/article/mihin-sot...

Huomaako blogisti "missä Jallu luuraa" eli missä saadaan asiat käännnettyä valkoisiksi? Ja samalla puhutaan asiaa vääristäen.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tässä STARA-lehden juttu:

"Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää Tony Elfin päivitys, jonka hän julkaisi itsenäisyyspäivänä Nils-isänsä tilanteesta. Sotaveteraani ei ole saanut Sotaveteraaniliitosta apua, vaikka on sokea. Päivityksen ohessa nähdään veriset kuvat isästä, joka oli kaatunut kotonaan ja saanut suuren haavan päähänsä.
– Isä nils sokea 80% sap pisteet ei riitä hoivakotiin. Sodassa pysyi pystyssä kotonaan kaatui, mutta ei lopullisesti. Sotaveteraanillittioon oltu avuntsrpeeseen yhteydessä vuosikausia. Lopputulos kaksi jalkahoitoa. Mihin keräysrshat menevät? Ei ainakaan veteraaneille. Varoja on paljon ja niistä tulee tehdä selvitys."

https://www.stara.fi/2016/12/09/minne-veteraanien-...

Katsokaa edes kuva.

Henry

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset