Kuka järkyttyisi sotaveteraanien puolesta?

Sotiemme veteraanien määrä on laskemassa alle kymmenen tuhannen ja heidän keski-ikänsä lähestyy 95-vuotta. Luulisi, että viimeistään nyt valtiovalta löytäisi resursseja tehdä näiden todellisten kunniakansalaisten viimeisistä vuosista kaikin tavoin niin turvattuja ja hyviä kuin mahdollista. Tämänsuuntaisia esityksiä hallituksen suunnasta ei kuitenkaan kuulu.

 

On hyvä, että perussuomalaisten Arja Juvosen myötävaikutuksella saatiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan yksimielinen lakialoite aikaiseksi sotainvalidien laitoshoidon haitta-asterajan alentamiseksi. Toivottavasti hallitus tulee olemaan edes tälle pienelle myönnytykselle myötämielinen, vaikka paljon suurempiinkin satsauksiin olisi aihetta. Sotaveteraanien- ja invalidien asiat eivät kuitenkaan vaikuta olevan hallituksen ministereille tärkeyslistalla kärjessä- todella tärkeisiin asioihin kyllä reagoidaan.

 

Viimeksi näin kävi, kun kuluneella viikolla julkaistiin EU:n perusoikeusviraston selvitys, missä tummaihoisilta oli kyselemällä selvitetty ovatko he kokeneet rasistista häirintää. Kun koko EU:n alueella tulos oli noin kolmannes, oli se Suomessa sokeeravasti 63 prosenttia. Suomi on siis Euroopan rasistisin maa. Tässä mennään kyllä yksittäisen kyselytutkimuksen perusteella aika pitkälle meneviin johtopäätöksiin, mutta olkoon sitten niin.

 

Sillä kun eduskunnan kyselytunnilla asia otettiin esiin ja tulosta pidettiin järkyttävänä, olivat ministerit heti valmiina toimeen. Sisäministeri piti tulosta hurjana, vakavana viestinä koko yhteiskunnalle ja selvitysryhmä laitettiin pystyyn ennätysaikataulussa. Myös opetus- ja kulttuuriministeri näkee tuloksen sietämättömänä ja toimintaohjelma asian parantamiseksi on jo käynnissä. Toimeen siis voidaan ryhtyä lyhyelläkin aikataululla.

 

Kun asiat ovat tärkeitä ovat sanatkin isoja: järkyttävä, hurja, vakava, sietämätön. Tutkimalla sotiemme veteraanien saamaa kohtelua vuosien varrella, olisi voinut useaan otteeseen näitä sanoja käyttää. Vielä on mahdollisuus osoittaa viimeisille jäljellä oleville veteraaneille sitä arvostusta, minkä he ansaitsevat. Taloudellista resurssia saadaan tarvittaessa siirrettyä maahanmuutosta, kun jätetään vaikka vuodeksi tuomatta väkeä tänne kokemaan rasismia.

 

PiaKuparinen
Perussuomalaiset Forssa

Kaupunginvaltuutettu Forssa. Perussuomalainen perusnainen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu