PiaKuparinen Suomalainen hyvinvointi on SUOMALAISEN oikeus!

Maailman ihmiset eivät mahdu Inarijärven jäälle

  • Asiaa voi myös lähestyä kiihkotta. Lähde: Global Footprint Network
    Asiaa voi myös lähestyä kiihkotta. Lähde: Global Footprint Network

Inarijärven pinta-ala on wikipedian mukaan 1084 km². Muistan lapsuudestani, kun oli tapana sanoa, että kaikki maailman ihmiset mahtuvat sen jäälle seisomaan. Tämä tuli mieleeni kun laatumediat kertovat meille, että me suomalaiset olemme kuluttaneet osamme maailman luonnonvaroista tämän vuoden osalta. Tuo Inarijärven tarina ei näemmä enää pidä paikkaansa, raja säälliselle koko maailman mahtumiselle sen jäälle on mennyt ohi maailman väkiluvun ylittäessä 7 miljardia ihmistä. Vertailu näissä kahdessa asiassa on kuitenkin tasan yhtä mielekäs. Suomalaiset eivät kuluta 3,8 maapalloa, eikä koko maailman väestö ole tulossa Inarijärven jäälle, olkoonkin että joillekin puolueille sekin olisi varmasti hyväksyttävä tavoite.

 

WWF laskee vuosittain milloin maailman luonnonvarat on kulutettu kyseisen vuoden osalta, kun lasketaan koko maailman väestö ja keskimääräinen kulutus. Tämä päivä sattuu maailmanlaajuisesti yleensä elokuulle ja suurin syy siihen, että päivä liikkuu vuosittain aikaisemmaksi, on ihmisten määrän jatkuva lisääntyminen, väestönkasvu. Mitä enemmän ihmisiä, sitä suurempi on luonnonvarojen kulutus.

 

Tämän lisäksi lasketaan maakohtaisilla kulutuksilla, mitä tapahtuisi jos koko maailma kuluttaisi kuten jokin tietty ryhmä. On päivänselvää, että kehittyvät maat kuluttavat per henkilö vähemmän luonnonvaroja kuin teollisuusmaat, varsinkin jos kehittynyt länsimaa sijaitsee pohjoisella pallonpuoliskolla ja energiaa kuluu muun muassa lämmitykseen.

 

Tämä ei tietenkään estä ilmastohysteerikkoja syyllistämästä suomalaisia ja pelottelemalla maailmanlopulla. Lopettakaa autoilu, lämmittäminen, lihansyönti, lentäminen ja muuttakaa asumaan kylmään vajaan ja maailma pelastuu. Varsinkin lihansyönti tuntuu olevan nyt muotia kieltää tai ainakin kaikin keinon vähentää.

 

Nuoret lietsotaan tähän mukaan ilmastolakkoineen ja -marsseineen. He ovat suurelta osin varmasti ihan vilpittömästi ilmastonmuutoksen vastustamisessa mukana ja hyvä niin. Jos ei nuorena ole idealisti on sydämetön. Ikä ja vastuut yleensä karistavat idealismin realismin tieltä ja jos ei, niin ainahan voi mennä mukaan vihervasemmistolaiseen puoluepolitiikkaan. Nuoriso on kuitenkin fiksua porukkaa, eikä heitä voi internetin aikakaudella ohjailla kuten joskus 80-luvulla rauhan- ja ympäristöliikkeiden varjolla. Annetaan heidän hankkia tietoa itse ja tehdä päätelmänsä sen perusteella ilman aikuisten jatkuvaa pelottelua.

 

Ilmastoa ja ympäristöä tulee suojella ja pitää huoli luonnon monimuotoisuudesta. Tämän voi tehdä järkivihreästi suosimalla kotimaista kulutusta ja etenkin laadukkaita ja ekologisia kotimaisia elintarvikkeita. Näin tuet työpaikkojen säilymistä kotimaan teollisuudessa ja turvaat maatalousyrittäjien elinkeinon.

 

Ihmetellä pitää sitäkin, että yleensä samat puolueet ja tahot, jotka ovat pahimpia ilmastomuutosterroristeja ja ratsastavat sillä pelottelulla haluavat haalia selkeästi vähemmän kuluttavista maista väkeä tänne turmelemaan elämäntapansa ja kuluttamaan ympäristöä. Asiaan voi myös suhtautua analyyttisesti ja maltillisesti: ei tukahduteta omaa ekologista tuotantoamme liian kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ja ajeta työtä saastuttaviin maihin. Jos henkilötasolla haluaa vaikuttaa asiaan on tuotteiden tilaaminen maailman toiselta puolelta vähintään yhtä tehokasta kuin jättää lentämättä: rahtilaivojen päästöt ilmastoon ovat määriltään valtavia esimerkiksi autoiluun verraten.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Joo. Onhan se tarpeetonta tuoda esille, että Suomen biokapasiteetti on 111 % Suomen jalanjäljestä. Se voi vaikka horjuttaa uskoa noihin Ylen uutisiin (ja uutisoijiin) , jotka väittävät, että Suomi olisi kuluttanut luonnonvaransa etuajassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Saimaalla tai Laatokalla varsinkin olisi tilaa kaikille edelleen yllin kyllin.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Perusuomalaisissa on naisia (älkää heretkö henkilöiksi), joilla on sanonkomitä.
Kantahämäläiset. Onko Munaa??

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Et sitten vastannut 29.3. tekemääni kysymykseen?

"Kun äänestäjä kysyy niin silloin vastataan"

"Niin, mitens kun Halla-aho on myös äänestänyt köyhien kurituksen puolesta ja sanoo että sosiaaliturva on luxusta, olisi kelvannut hälle myös Sipilän ja Orpon hallituksessa olo. Niin mitenkä puolueena olisitte muka vähäväkisten puolella jatkossakaan?"

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Halla-Aho varmaan vastaisi "luomalla työpaikkoja". Tosin enemmän persut ovat huono-osaisten puolella kuin moni muu puolue, he eivät sentään suostu laittamaan maahanmuuttajia ja vammaisia "tukevaan työtoimintaan" eli tehtaiden linjastoon alipalkattuina.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Justhan oli juttua että Kepu tekisi mielellään yhteistyötä Persujen kanssa, eli köyhien kuritus saisi jatkua?

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Globaalisti ajateltuna Suomen sosiaaliturva on luksusta, eikä sosiaaliturva kuulu valtion ydintehtäviin. On tämä sinulle aiemminkin selitetty, mutta jatka toki tahallaan väärinymmärtämistä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Miä sittykkään Taruelkamasta

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ilmastonmuutos ei voi olla totta, jos Inarijärvi edelleen jäätyy talvisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta kestääkö sen jää todella seitsemää miljardia ihmistä onkin eri asia.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

#10

Jos ei kestä, niin ratkeaa ylikansoitusongelma.

Think positiivsesti!

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

"Suomalaiset eivät kuluta 3,8 maapalloa"

Upeaa päättelykykyä.

"Tämä ei tietenkään estä ilmastohysteerikkoja syyllistämästä suomalaisia ja pelottelemalla maailmanlopulla."

Minä en ihan oikeasti ymmärrä tätä syyllistämisjuttua, tuleeko teillä ihan oikeasti hirveä syyllisyyden tunne ilmastoasioista? Koska vaikka minä olen hyvin ympäristötietoinen ihminen niin en tunne syyllisyyttä vaikka en ole vegaani tai edes kasvissyöjä. Se, että tiedän mitkä vaikutukset teoillani on voi tietenkin vaikuttaa käyttäytymiseeni, mutta sehän on oma asiani mitä tiedolla teen. Tieto siitä, että liiallinen lihansyönti voi altistaa syövälle ja aiheuttaa suuren määrän päästöjä samalla on ihan sama kuin varoitustekstit röökipakkauksessa. En minä silti ulise siitä että minua tupakoitsijana syyllistetään vaikka noita varoitustekstihysteerikkojen kuvallisia tekstejä onkin tullut pitkä sivu luettua. Eihän sen varoitustekstin tekijä kuitenkaan pahaa tarkoittanut sen tekstin keksiessään. Kuitenkin ihmiset noita lihauutisiakin lukiessaan ilmeisesti saavat hirveät defenssit päälle kun tutkimustiedostakin nykyään loukkaannutaan.

Ilmastonmuutos, jos ei aivan maailmanloppua tuo niin todennäköisesti hyvin epämiellyttävän tulevaisuuden, joka olisi vältettävissä, jos tahtoa olisi.

Olitpa niin perunalaatuisen kuvan onnistunut lataamaan että piti ihan etsiä tuo tutkimus ja siellähän oli monta mielenkiintoista juttua!

"Ecological overshoot has continued to grow since the 1970s at an average rate of 2 percent per year. Humanity is now demanding 1.7 planets to sustain our demand on Earth’s natural resources. While global biocapacity has also increased, primarily due to increased agricultural yields, the Ecological Footprint of the world continues to outpace biocapacity."

Eli globaalia ongelmaa valitellaan, mitä mieltä tästä? Jokainen vastaa itsestään?

"Perhaps the most striking trend is the rapid increase in Asia’s total Ecological Footprint since the 1980s, which is primarily driven by China "

Kiinalaiset ne vaan kasvattaa puita, tuottavat ja sijoittavat uusiutuvaan energiaan eniten maailmassa, tienaavat miljardeja aurinkopaneeleilla... mutta ovat silti itse perkeleitä koska niistä hiilivoimaloista vollottaa eniten ne joita koko ilmastonmuutos ei edes kiinnosta.

Sitten vielä jos kiinnostaa tuon tutkimuksen pohjalta testata se oma jalanjälki: http://www.footprintcalculator.org/

Mutta kyllä ehkä nuo artikkelin viimeiset sanat antavat myös ajattelemisen aihetta:
"Given the massive and growing global ecological overshoot, the time for robust Ecological Footprint accounting, particularly at the national level, has never been more relevant. Whether humanity has the wisdom to take advantage of such information to build more robust economies is yet another question. The hope is that this broader academic collaboration will also help apply Ecological Footprint analytics towards making a brighter future for all."

https://www.mdpi.com/2079-9276/7/3/58/htm

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Rouva/neiti ei ole vieläkään vastannut kysymykseeni?
Eli mitä mieltä hän on?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Maailman väestömäärä oli vuosisatojen ajan 250 - 500 miljoonan välillä. 1900 - luvulle tultaessa maailman väkimäärä kasvoi 1,7 milljardiin ja 1950 se oli 2,5 miljardia kaksijalkaista.

Väestöräjähdyksen myötä väestömäärän kuvaaja osoittaa vuosisataisessa perspektiivissä suoraan ylöspäin, joka on täysin kestämätöntä maapallon luonnon kannalta.

Nyt väkimäärä on 7,8 miljardia ja sen odotetaan nousevan lähivuosikymmeninä 10 miljardin tuntumaan, eli 20 - 40 kertaiseksi pitkäaikaseen keskiarvoon verraten.

Tuhon tie.

Toimituksen poiminnat